luni, 18 martie 2013

Stevia. Plantare, recoltare, uscare.


Ştevia dulce (Stevia rebandiana)
Plantă perenă cu durată de viață scurtă, este sensibilă la ger, iernează în locuri protejate, sau este cultivată ca și plantă anuală.
Sol: preferă solurile umede, bine drenate (nu suportă apa stagnantă, aceasta favorizează putrezirea rădăcinilor și dezvoltarea bolilor).
În soluri cu umiditate ridicată se recomandă cultivarea pe paturi ridicate, acestea pot preveni surplusul de apă.  Mulcirea este recomandată pe solurile cu umiditate scăzută, pentru a păstra nivelul constant de umiditate.
În mod natural vegetează pe soluri cu valori pH 4-5 (acide) dar suportă și valori mai ridicate până la 7,5. Nu tolerează solurile sărăturate.
Udări și fertilizări: se irigă regulat, fertilizările se aplică la plantare și la mijloc de vară. Se pot folosi fertilizanți pentru legume.
Tăieri: pentru îndesirea plantei se vor ciupi vârfurile lăstarilor la 3-4 săptămâni primăvara.
Recoltarea: frunzele proaspete se pot folosi pentru ceai sau consum proaspăt.
Conținutul de zahăr este cel mai ridicat înaintea înfloririi. Recoltarea trebuie să aibă loc înaintea primului ger sau când începe înflorirea (în funcție de care eveniment se va întâmpla mai repede).
Planta se taie deasupra solului (în cazurile în care planta se cultivă ca și plantă perenă se va tăia deasupra solului la 15 cm, pentru ca planta să aibă de unde sa se regenereze). Recoltarea va avea loc dimineața după ridicarea rouei.
Plantele se usucă cu capul în jos în încăperi uscate si calde. După câteva zile "scuturati" frunzele de pe lăstari cu mâinile, acestea se vor păstra într-un borcan sau alt vas curat închis. Se păstrează bine mai mult timp. Frunzele uscate sunt sfărâmicioase, crocante, de culoare verde intens.
Frunzele se pot toca cu râșnițe pentru a crea o pudră, aceasta se poate păstra într-un borcan de sticlă curat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu