luni, 18 martie 2013

Stevia. Informatii generale


Stevia este o planta dulce, mult mai dulce decat zaharul ( aproximativ de 300 de ori mai dulce decat zaharul)  dar nu gustul este motivul pentru care este clasificata ca fiind un supraaliment. Aceasta are capacitatea de a regla nivelul zaharului in sange (glicemia), de a scade pofta de dulciuri si a potoli senzatia acuta de foame. Stevia poate micsora dorinta de a consuma alimente grase si poate controla apetitul. Unii oameni au descoperit ca pofta lor de mancare scade daca iau drajeuri din stevia cu 15-20 de minute inainte de masa
Se utilizeaza la ceaiuri, limonade, salate de fructe, dar si pentru prajituri, deoarece rezista la temperaturi inalte, de pana la 200 grade Celsius, fara a-si pierde calitatile.

Stevia este foarte buna pentru stimularea energiei mentale si fizice si poate chiar sa opreasca bacteriile care determina cariile dentare. Mai presus de toate, stevia nu contine calorii. Toate aceste calitati sunt sustinute de cercetari in laborator si de studii clinice demne de incredere.

Stevia contine substante dulci (glicozide) care nu sunt metabolizate de organismul uman, fiind astfel eliminate fara ca vreo calorie sa fie absorbita. In afara de glicozide, stevia mai contine si proteine, fibre, carbohidrati, fosfor, zinc, calciu, potasiu, magneziu si vitaminele A si C



Este un aliment vegetal cu o proprietate vindecatoare pentru organism. Nu doar ca nu mareste nivelul zaharului din sange, ci si determina scaderea acestuia daca este prea mare. Sper deosebire de zahar, stevia nu favorizeaza inmultirea bacteriilor nesanatoase si a ciupercilor, care pot infecta organismul cauzand probleme serioase.
 
Oamenii de stiinta americani au descoperit ca stevia actioneaza ca un diuretic natural, ajutand organismul sa scape de fluidele in exces, scade oboseala mentala si fizicaarmonizeaza digestia,regleaza presiunea sangelui si ajuta la pierderea in greutate.
Spre deosebire de zaharurile obisnuite, stevia nu determina niciun astfel de efect advers. 

Stevia nu produce nici mucus in organism, cum face zaharul, si nici nu favorizeaza infectiile cu fungi sau bacterii, care sunt determinate de zahar. Astfel, stevia are un efect opus zaharului chiar daca este mai dulce decat zaharurile naturale.





Stevia este benefica, mai ales, pentru oamenii care sunt supusi riscului de hipoglicemie sau diabet. 




Alte beneficii Stevia are si alte utilizari medicale. Un studiu efectuat de Scoala de Stomatologie din Hiroshima a aratat ca stevia impiedica dezvoltarea bacteriilor dentare. Cu alte cuvinte, stevia este benefica in lupta cu cariile si alte afectiuni dentare. 
Testele au aratat ca stevia impiedica dezvoltarea bacteriei Streotococcus mutas. Aceasta explica folosirea sa cu succes in tratarea raniloriritatiilor si afectiunilor gingiilor, dar demonstreaza si motivul pentru care este benefica celor susceptibili de infectii cu fungi.

In concluzie cel mai important aspect legat de stevie este capacitatea sa dovedita de a regla nivelul zaharului din sange, de a impiedica pofta de dulciuri si de a micsora senzatia de foame. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu